ŠTA SE OVO DEŠAVA U GAZI? Izraelska vojska skinula desetine muškaraca u pustinji, vezali im oči, a onda ih potrpali u kamion (FOTO)

Slike iz Gaze koje su u četvrtak kružile društvenim mrežama pokazuju masovno hapšenje muškaraca od strane izraelske vojske koji su bili naterani da se skinu do donjeg veša, kleknu na ulici, nose poveze na očima i tako uđu u teretni kamion.

Tačne okolnosti i datumi zatvaranja nisu poznati, ali su identitet nekih pritvorenika potvrdile kolege ili članovi porodice.

Barem nekolicina od muškaraca su civili za koje nije poznato da pripadaju militantnim grupama, prema razgovoru koji je CNN imao sa jednim od njihovih rođaka i izjavi jednog od njihovih poslodavaca, novinske mreže.

Euro-mediteranski monitor za ljudska prava objavio je sliku jednog pritvorenika i naveo u saopštenju na svojoj veb stranici u četvrtak da je „izraelska vojska pritvorila i teško zlostavljala desetine palestinskih civila“.

– Euro-Med Monitor je primio izveštaje da su izraelske snage pokrenule nasumična i proizvoljna hapšenja raseljenih lica, uključujući doktore, akademike, novinare i starije muškarce – navodi se u saopštenju.

Izraelske odbrambene snage nisu odgovorile na zahtev CNN-a da komentarišu slike. CNN navodi da su neke od slika nastale u Beit Lahia, severno od grada Gaze.

Alo.rs

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.