UKRAJINI PRETI PARALIZA, CRNA RUPA U KIJEVU: Situacija na frontu alarmantna

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski dolazi u posetu SAD u delikatnom trenutku, kako bi se sastao sa predsednikom Džoom Bajdenom. Situacija na prvoj liniji fronta, posle dužeg vremena, u osvit druge godišnjice rata, prvi put nije toliko povoljna za Kijev – iako još nije alarmantna.

Nedostaje im oružja, posebno artiljerijske municije, a republikanska većina u Kongresu blokirala je izdašnu i neophodnu finansijsku pomoć od 61,4 milijarde dolara, uslovljavajući dodatno „utvrđivanje“ granice sa Meksikom i drastičniju nemogućnost latinoameričkih migranata da dođu u Sjedinjene Američke Države, prenosi Jutarnji.

Zbog ovakve situacije doći će do rebalansa ukrajinskog budžeta, a u onoj za narednu godinu, ukoliko pomoć ne dođe, pojaviće se „crna rupa“ od skoro 43 milijarde dolara, koja može dovesti do paralize ne samo armije, ali i opšteg funkcionisanja Ukrajine kao države.

A američka ministarka finansija Dženet Jelen upozorila je da bi „SAD mogle da budu odgovorne za ratni poraz Ukrajine, odnosno pobedu Rusije, ako Kongres odbije da potvrdi pomoć Kijevu”.

„Razgovarala sam sa kongresmenima i mislim da razumeju situaciju. Oni razumeju da je ovo katastrofalna situacija i da bismo mogli biti odgovorni za poraz Ukrajine ako ne pružimo neophodnu finansijsku pomoć“, rekla je nedavno Dženet Jelen, ministarka finansija SAD.

Šef kabineta Zelenskog Andri Jermak je takođe istakao da obustavljanje pomoći Ukrajini stvara rizik od mogućeg gubitka rata. A predsednik Zelenski je, pre ove možda ključne posete SAD, rekao da bez vojne pomoći „ukrajinska vojska može da dođe u situaciju da počne da se povlači“, i to u trenutku kada ostvari određenu prednost na bojnom polju. . Stoga Zelenski dolazi u Belu kuću kako bi ga utešio i dao mu garancije da ih neće ostaviti na cedilu. „Ukrajinski predsednik je pozvan da potvrdi nepokolebljivu podršku SAD Ukrajini u sukobu sa Rusijom“, kako je rekla portparolka Džoa Bajdena Karin Žan Pjer.

Ona je takođe naglasila da je za Kijev „podrška SAD od vitalnog značaja u ovom kritičnom trenutku“. Zelenski i Bajden razgovaraće o projektima pomoći, isporuke i zajedničke proizvodnje oružja. Uz to, kijevski mediji navode da Zelenskog zanima i kako će se SAD, odnosno aktuelna administracija, ponašati prema Ukrajini tokom predizborne kampanje, tim pre što je, sada godinu dana pre izbora, Donald Tramp u izvesnoj prednosti u odnosu na Džoa Bajdena. (iako treba reći da nominacije tek predstoje).

Naime, u Ukrajini ne mogu da sakriju izvesnu strepnju oko mogućnosti da se nepredvidivi Donald Tramp ponovo useli u Belu kuću. Međutim, podsetimo, nedavno je kijevsko ukrajinsko pravosuđe, pozivajući se na izvore iz štaba ukrajinske vojske, iznelo projekciju po kojoj je ostvarenje „pune pobede”, odnosno izbijanje granica iz 1991. godine, što znači oslobođenje. Krima, Donbasa i trenutno okupiranih teritorija na jugu zemlje, potrebno je oružje, logistika i sredstva od oko 350 do 400 milijardi dolara.

MONDO

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.