U Sloveniji je danas popodne izdato narandžasto upozorenje zbog najavljenog jakog nevremena koje se očekuje u toku večeri. Nevreme se u toku noći očekuje i u Hrvatskoj, a u Srbiju oluja stiže u utorak uveče.

U Sloveniji su ponovo upaljeni meteorološki alarmi zbog nevremena koje se očekuje do kraja dana. Jako nevreme se očekuje i u Hrvatskoj, piše „Jutarnji list“.

Meteorolog Ivan Ristić je danas saopštio da nove oluje stižu u Srbiju iz Italije, a Agencija Republike Slovenije za životnu sredinu (ARSO) je danas popodne izdala narandžasto upozorenje zbog mogućnosti jačeg lokalnog nevremena. Upozorenje za severozapad zemlje važi danas od 19 časova, odnosno od 18 časova za severoistok.

Slovenački sinoptičar Blaž Ster je u nedelju na svom „Tviter“ nalogu upozorio građane da je nevreme moguće od ponedeljka uveče do srede. U početku se očekuju jaki udari vetra i grada, a od utorka se očekuju i pljuskovi.

Šta čeka Srbiju ove nedelje?

Kako je najavio meteorolog Ivan Ristić, oluja u Srbiji će biti sutra (utorak) uveče. Prema poslednjim najavama italijanskih meteorologa, dolazak hladnijeg i nestabilnog vazduha spuštaće se iz severne Evrope prema Lombardiji, preneo je ilmeteo.it, a prema rečima Ristića ova prognoza odraziće se i na Srbiju.

Kako stoji u prognozama, očekuju se ‘kritične’ vremenske pojave, jaki pljuskovi, česta električna aktivnost, grad i jaki udari vetra. “Važi i za Srbiju od sutra uveče”, istakao je Ristić i objavio da ‘sutra uveče sa osveženjem stižu i oluje’. U celoj Srbiji danas je na snazi narandžasto upozorenje zbog visokih temperatura, dok je u Bačkoj i Banatu upaljen i žuti meteo alarm zbog grmljavine. Sutra se pali crveni meteoalarm uz upozorenje na naglu promenu vremena.

U utorak krajem dana na severu, a u sredu i u ostalim krajevima nagla promena vremena uz kišu, plјuskove, grmlјavinu i pad temperature za oko 15 stepeni. U zoni grmlјavinskih razvoja očekuju se grad, kao i olujni vetar koji kratkotrajno može dostizati i udare orkanske jačine (> 28 m/s)“, upozorio je RHMZ.

Profimedia

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.